• Hišno prezračevanje

    Nudimo vam prezračevalne sisteme z rekuperatorjem za prezračevanje varčnih in pasivnih hiš različnih proizvajalcev z izkoristkom temperature odpadnega zraka 90% in več. Pokličite nas za nadaljnje svetovanje.

Lokalni rekuperatorji

Hišno prezračevanje

Centralni rekuperatorji

Hišno prezračevanje

Periferija

Hišno prezračevanje

Raziskave dokazujejo, da ljudje, ki živijo ali delajo v nezadostno prezracevanih stavbah trpijo zaradi mnogih bolezni, kot so glavobol in alergije. V povprecju ljudje preživijo 90 % casa v zaprtih prostorih. Zato je bistvenega pomena zagotavljanje zdravega zraka znotraj bivalnih prostorov brez vonja in visoke vlažnosti.

Prezračevalne naprave, ki jih vgrajujemo garantirajo obstojnost gradbenih materialov in ustvarjajo zdravo in udobno bivalno okolje v nepredušno in dobro izoliranih stavbah.

Energetske prihranke omogoca kombinacija dodatne izolacije zgradbe in uporaba prezracevalnega sistema z izrabo odpadne toplote. Izraba odpadne toplote z ventilatorji z EC tehnologijo vodi k nadaljnjemu izboljšanju energetske ucinkovitosti in prihranku stroškov za ogrevanje do ene tretjine.

Nezaželene snovi ostanejo zunaj, porabljen zrak se nadzorovano in ucinkovito obnavlja. Vlaga se stalno odstranjuje kar preprecuje nastajanje plesni, ohranja gradbene materiale in zagotavlja dolgorocno ohranjanje vrednosti nepremicnine.

Priporočamo:


Paul prezračevalni sistem z rekuperacijo

Paul ima ponudbo rekuperatorjev najvišjega kakovostnega razreda različnih kapacitet in oblik:

  • kapaciteta naprav je od 50 do 6000 m3/h
  • oblikovne možnosti: kompaktni, stenski, stropni, talni .... aparati
paul

Viessmann prezračevalni sistem z rekuperacijo Vitovent

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, s stikalom obvoda za hlajenje z nočnim zrakom, daljinskim upravljanjem.
Volumski pretok zraka do 180 m3/h

Informacije o proizvodu: prospekt Vitovent prezračevalne napravepdf

Namen uporabe prezračevalnih sistemov

Rekuperatorji so prezračevalne naprave, ki imajo vgrajen zračni prenosnik toplote s katerim zmanjšamo energijske prezračevalne izgube na minimum. Prezračevalna naprava je v sklopu ostalih elementov prezračevalnega sistema v prvi vrsti namenjena zagotavljanju kvalitetnega bivalnega okolja v smislu: odvajanja viškov vlage, vonjav, škodljivih snovi (topila, laki, ...) in CO2 ter dovodu svežega zraka bogatega s kisikom. Z razvojem sodobnih izolativnih materialov se je izredno povečala tudi zrakotesnost sodobne gradnje, s čimer se je pojavila potreba po prisilnem prezračevanju, ki ga lahko nadgradimo z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija). Ker z odpiranjem oken (kot edini ročni način prezračevanja) ne moremo dosegati usmerjenega gibanja zraka od čistih prostorov proti obremenjenim, ne moremo doseči optimalne prezračenosti vseh prostorov. Ker tudi ne odpiramo dovolj pogosto, izgubljamo dragoceno energijo skozi odprto okno. Zato se je začelo prisilno prezračevanje z rekuperacijo uveljavljati tako pri novogradnjah kot tudi pri sanaciji obstoječih objektov.

V tem segmentu predstavljamo različne dele prezračevalnega sistema, ki jih večinoma uporabljamo za hišno prezračevanje (stanovanjske hiše in stanovanjske enote v večstanovanjskih zgradbah), uporabni pa so tudi za prezračevanje manjših poslovnih prostorov (frizerski salon, kozmetični salon, manjše pisarne in podobno).

Način delovanja prezračevalnih sistemov

Prezračevalna naprava je srce vsakega prezračevalnega sistema. Večina prezračevalnih naprav s toplotnim izmenjevalcem (rekuperator) sestoji iz: izoliranega ohišja, dveh zmogljivih tihih in varčnih EC ventilatorjev, zračnega toplotnega izmenjevalca, ki je lahko tudi entalpijski (pozimi vrača do 65 % vlage, da zrak ni presuh), varnostnega električnega predgrelca (preprečitev zmrzali kondenzata pozimi), avtomatskega motornega by-passa (obvod izmenjevalca v poletnih nočeh za pasivno pohlajevanje), vsemi potrebnimi temperaturnimi tipali, filterskega dela (G4 + F7 filtracija) in kompletne avtomatike (stenski nastavljalnik s tedensko programsko uro, kaminsko funkcijo, opozorilnikom za menjavo filtrov, ...). Pri lokalnih prezačevalnih enotah vsi našteti sestavni deli niso v uporabi, saj jih zaradi kompaktnosti in majhnosti lokalne enote ne moremo vgraditi (by-pass in predgrelec).

Prezračevalna naprava dovaja sveži filtriran zunanji zrak v čiste prostore stanovanja (spalnica, dnevna soba, otroške sobe, pisarna, ...) in iz obremenjenih prostorov (kuhinja, WC, kopalnica, pralnica, ...) istočasno odvaja z vlago in vonjavami obremenjen zrak z višjo vsebnostjo CO2. Ob tem ventilatorja peljeta zrak skozi toplotni izmenjevalec, kjer se na veliki površini srečujeta obremenjen zrak na eni strani lamele in svež zrak na drugi strani lamele. Na ta način ohranjamo prijetno bivalno temperaturo v objektu brez večjih temperaturnih izgub, ob tem pa se obremenjen in svež zrak nikjer ne mešata. V poletnem času s tem principom ohranjamo v objektu hlad, v zimskem času pa toploto. Ker ima toplotni izmenjevalec zelo veliko površino se ohranja tudi čez 90 % energije v prezračevanih prostorih (odvisno o prezračevalne stopnje in modela rekuperatorja). Izmenjavo toplote je možno nadgraditi s prenosom vlage preko lamel entalpijskega toplotnega izmenjevalca, ki v zimskem času vrača delež vlage (do 65 %) iz odpadnega v čist dovodni zrak, s čimer preprečimo dovod presuhega zraka. Ker ta mehanizem deluje po principu higroskopnosti polnila v lamelah (kristalinična sol), poteka prenos vlage nazaj v prostor samo pozimi. V poletnem času se temperaturna slika obrne in je zunaj bolj toplo kot v objektu, s čimer dosežemo nekaj dodatnega razvlaževanja poleti, kar je tudi zaželjeno.